Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ


Η αγάπη του Σολομώντα για το Θεό αλλά και η επιθυμία του πατέρα του Δαβίδ για την ανοικοδόμηση του Ναού του Θεού, είχε ως αποτέλεσμα να κατασκευάσει ένα μοναδικό και άκρως επιβλητικό Ναό. Τα σχέδια τα είχε πάρει από τον πατέρα του, ο οποίος είχε μαζέψει αρκετά πολύτιμα υλικά για το σκοπό αυτό.
Ο Ναός χτίστηκε στο πιο ψηλό μέρος της Ιερουσαλήμ, στο όρος Σιών, εκεί όπου ο Κύριος παρουσιάστηκε στο Δαβίδ, στο αλώνι του Ορνά του Ιεβουσαίου. Η ανοικοδόμησή του άρχισε τον δεύτερο μήνα του τέταρτου έτους της βασιλείας του Σολομώντα. Οι εργασίες κράτησαν 7 χρόνια, ενώ πήραν μέρος 70.000 αχθοφόροι και 80.000 λατόμοι. Ο Σολομώντας κατά το τέταρτο έτος, το μήνα Νισάν, θεμελίωσε το Ναό.
Ο Ναός του Κυρίου είχε μήκος 60 πήχεις, πλάτος 20 πήχεις και ύψος 120 πήχεις. Για την ανοικοδόμηση του Ναού χρησιμοποιήθηκαν έτοιμοι συμπαγείς λίθοι, οι οποίοι ετοιμάστηκαν από το λατομείο, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της οικοδομής δεν ακουγόταν στο Ναό κανένα σφυρί, ούτε κανένα άλλο σιδερένιο εργαλείο. Για το Ναό χρησιμοποιήθηκε ξυλεία από κέδρους.
Ο Σολομών κάλυψε το Ναό με καθαρό χρυσάφι. Όλα τα εσωτερικά τοιχώματα του Ναού, από το δάπεδο ως την οροφή, οι πόρτες και τα παράθυρα, καλύφθηκαν με χρυσάφι. Και για να έχει ο Ναός περισσότερη λαμπρότητα, ο Σολομών τον κάλυψε εσωτερικά με πολύτιμους λίθους. Πάνω στους τοίχους ήταν σκαλισμένα ανάγλυφα Χερουβίμ.
Τα εσωτερικά τοιχώματα στα Άγια των Αγίων καλύφθηκαν με καθαρό χρυσάφι. Μέσα στα Άγια των Αγίων, στο βάθος τους υπήρχε το άδυτο του Ναού. Εκεί τοποθετήθηκε η Κιβωτός της Διαθήκης του Κυρίου. Τα εσωτερικά τοιχώματα στο άδυτο του Ναού καλύφθηκαν με καθαρό χρυσάφι. Το θυσιαστήριο του θυμιάματος τοποθετήθηκε μπροστά στα Άγια των Αγίων. Αυτό κατασκευάστηκε από κέδρινα ξύλα και καλύφθηκε με χρυσάφι.
Μέσα στα Άγια των Αγίων τοποθετήθηκαν δύο τεράστια Χερουβίμ από ξύλο, που το ύψος τους ήταν 10 πήχεις το καθένα. Τα Χερουβίμ τοποθετήθηκαν με ανοιχτά τα φτερά τους. Η μια τους άκρη άγγιζε τους πλαϊνούς τοίχους και η άλλη τους άκρη συναντιόταν η μια με την άλλη. Τα δύο Χερουβίμ καλύφθηκαν με χρυσάφι.
Όταν ο Δαβίδ πολέμησε τη Συρία, πήρε από κει μεγάλες ποσότητες χαλκού, με τις οποίες ο Σολομώντας κατασκεύασε αργότερα τη λεγόμενη χάλκινη θάλασσα, του στύλους και όλα τα χάλκινα σκεύη του Ναού των Ιεροσολύμων.
Ο βασιλιάς Σολομών έφερε από την Τύρο έναν τεχνίτη σοφό και συνετό, τον Χιράμ, ο οποίος είχε ιδιαίτερες ικανότητες να κάνει κατασκευές από χαλκό. Ο Χιράμ οδηγήθηκε στο βασιλιά Σολομώντα και ανέλαβε να κατασκευάσει όλα τα ιερά αντικείμενα του Ναού. Το χυτήριο, όπου κατασκευάστηκαν όλα τα χάλκινα αντικείμενα βρίσκονταν στην περιοχή του Ιορδάνη, μεταξύ Σοκχώθ και Σειρά (Σαρηδαθά).
Ο Χιράμ, ύστερα από εντολή του Σολομώντα, κατασκεύασε όλα τα χρυσά ιερά αντικείμενα του Ναού του Κυρίου, δηλαδή το χρυσό θυσιαστήριο του θυμιάματος, τις χρυσές τράπεζες, πάνω στις οποίες τοποθετούνταν οι άρτοι της προθέσεως και τις 10 χρυσές λυχνίες που βρίσκονταν μπροστά στα Άγια των Αγίων. Όλες οι θύρες του Ναού ήταν από χρυσάφι. Ακόμη οι λαβίδες, οι λύχνοι, τα καρφιά, οι φιάλες, τα κύπελλα για τις σπονδές του οίνου, τα πινάκια, τα θυμιατήρια και τα πυροδοχεία ήταν κατασκευασμένα κι αυτά από χρυσάφι.
Ακόμη ο Χιράμ κατασκεύασε και όλα τα χάλκινα ιερά αντικείμενα του Ναού του Κυρίου. Συνοπτικά ο Χιράμ κατασκεύασε το χάλκινο θυσιαστήριο, τους δύο στύλους και τα κιονόκρανα στην κορυφή τους, τους 10 χάλκινους λουτήρες και τις 10 βάσεις τους, τη χάλκινη θάλασσα, καθώς και τα υπόλοιπα χάλκινα ιερά αντικείμενα του Ναού, όπως τρίποδα, φτυάρια, λέβητες, θερμάστρες, πυρεία, η σχάρα του θυσιαστηρίου κλπ.
Ο χαλκός που χρησιμοποιήθηκε για όλα αυτά τα έργα ήταν ανυπολόγιστος. Η χάλκινη θάλασσα χωρούσε περισσότερο από 20.000 κιλά νερό. Πέντε λουτήρες τοποθετήθηκαν στη δεξιά πλευρά του Ναού και οι άλλοι πέντε στην αριστερή. Τη χάλκινη θάλασσα την τοποθέτησαν στη δεξιά πλευρά του Ναού, νοτιοανατολικά. Οι λουτήρες χρησίμευαν για να πλένουν σ' αυτούς τα σφάγια, αλλά και οτιδήποτε, που προορίζονταν για τις θυσίες. Οι ιερείς, όμως, πλένονταν στη χάλκινη θάλασσα.
Τέλος κατασκευάστηκε το καταπέτασμα της εσωτερικής αυλής, στο οποίο υπήρχαν τρεις σειρές από απελέκητες πέτρες και ανάμεσά τους μία σειρά από κέδρινα δοκάρια. Έτσι ο Χιράμ τελείωσε όλες τις εργασίες, που του είχε αναθέσει ο βασιλιάς Σολομών στο Ναό του Κυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου